Vechtzomp rondvaarten

Welkom aan boord

Beleef de Dalfser Vecht op een unieke manier! Geniet van de natuurlijke omgeving en beleef de historie van de Vechtzomp. Op onderstaande data kunt u alleen of met een klein gezelschap meevaren met de Vechtzomp Dalfsen.

De Vechtzomp Dalfsen is op 18 augustus 2019 in de vaart genomen. Maandenlang is er door vrijwilligers gewerkt aan de bouw van de Vechtzomp op de werf in Enter. Op basis van historisch materiaal is een ware replica gerealiseerd. Het resultaat mag er zijn!

De Dalfser Vechtzomp

In de 17e en 18e eeuw bestond een levendige grensoverschrijdende handel van goederen via de Overijsselse Vecht tussen Duitsland en Nederland. Deze goederen, zoals Bentheimer zandsteen, hout en voedselproducten, werden over deze regenrivier vervoerd met zompen. Dat zijn houten platbodems, die hoeveelheden tussen de 10 en 15 ton goederen konden meenemen.

De zompen fungeerden in die tijd als vrachtschepen. Door de beperkte diepgang van 40 cm, waren ze uitermate geschikt om over de Vecht te varen. Dalfsen beschikte in die jaren over meer dan 70 schippers, die met zompen op de Vecht hebben gevaren. De Vecht was en is onlosmakelijk verbonden aan Dalfsen en de Vechtzomp is beeldbepalend voor de rijke historie van de Vecht en Dalfsen. De zomp is onderdeel van het DNA van Dalfsen.

Rondvaarten

De bemanning van de Vechtzomp neemt u mee terug in de tijd. De gids vertelt enthousiast over de geschiedenis van de zompen en Dalfsen, terwijl u kunt genieten van de mooie omgeving. De zomp vaart 's morgens naar Vilsteren en middags naar Vechterweerd waar u even aan land gaat om rond te kijken bij de handbediende sluis, stuw en vistrap.

Data en vertrektijden rondvaarten

De rondvaarten zijn twee keer per dag op de volgende dagen:

Elke zaterdag en zondag van 1 april t/m 30 september
Koningsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag
Alle dagen van de week in de meivakantie 25 april t/m 3 mei
Alle dagen van de week in zomervakantie 4 juli t/m 16 augustus

Om 10.30 uur vertrekt de rondvaart richting Vilsteren
Om 13.00 uur vertrekt de rondvaart richting Vechterweerd

Duur: 2 uur

Rondvaarten van en naar Hotel Mooirivier

Tijdens de zomervakantie organiseren wij elke vrijdag van 10 juli t/m 14 augustus speciale vaarten vanaf Dalfsen naar Hotel Mooirivier of vanaf Hotel Mooirivier naar Dalfsen.

Dagje Mooirivier vanaf Dalfsen
U stapt om 10.30 uur in Dalfsen op de Vechtzomp en vaart mee naar Vilsteren, waar u van boord gaat bij Hotel Mooirivier. Geniet van een dagje in deze prachtige omgeving. Bij de receptie van het hotel kunt u een fiets huren, lekker lunchen op het terras aan de Vecht of een wandeling maken naar het Landgoeddorp Vilsteren, aan u de keuze! Om 16.00 uur meert de Zomp weer aan om u mee terug te nemen naar Dalfsen.

Dagje Dalfsen vanaf Mooirivier
Verblijft u bij Hotel Mooirivier, dan stap u om 11.30 uur op de Vechtzomp en vaart u mee naar Dalfsen om een bezoek te brengen aan ons karakteristieke dorp. Op de laatste twee vrijdagen in juli en de eerste twee van augustus zijn bovendien de Blauwe Bogen dagen met gezellige braderie. U kunt ook bij ons een leuke activiteit komen doen, bijvoorbeeld SupaGolf. Om 15.00 uur ligt de Vechtzomp weer klaar voor vertrek terug naar Hotel Mooirivier.

In Dalfsen kunt u opstappen aan de kade bij de brug met de Blauwe Bogen.
Bij de schipper kunt u pinnen en contant betalen.
Om zeker te zijn van een plaats aan boord kunt u online reserveren.

 

Praktische informatie

Prijs pp: € 10
Kinderen t/m 12 jaar: € 7
Duur: 1-2 uur

Ook leuk voor u?

Kano-afzaktochten

 
Prijs pp: € 12 (€ 9,92 ex BTW)
Minimum deelname: 3 personen
Duur: 1,5 – 4,5 uur

Lees meer
Rondvaart Zwolle Blauwvinger

Rondvaart Zwolle

 
Prijs pp: € 10
Kinderen t/m 12 jaar: € 7,50
Duur: 14.00-15.00 uur

Lees meer