Vechtzomp opstapvaarten

Welkom aan boord

Beleef de Dalfser Vecht op een unieke manier! Geniet van de natuurlijke omgeving en beleef de historie van de Vechtzomp. Op onderstaande data kunt u alleen of met een klein gezelschap meevaren met de Vechtzomp Dalfsen.

De Vechtzomp Dalfsen is op dit moment op de werf voor reparatie en gaat vanaf 18 juli 2020 weer varen. In 2019 is de Zomp officieel in de vaart genomen Er is maandenlang door vrijwilligers gewerkt aan de bouw van de Vechtzomp op de werf in Enter. Op basis van historisch materiaal is een ware replica gerealiseerd. Het resultaat mag er zijn!

De Dalfser Vechtzomp

In de 17e en 18e eeuw bestond een levendige grensoverschrijdende handel van goederen via de Overijsselse Vecht tussen Duitsland en Nederland. Deze goederen, zoals Bentheimer zandsteen, hout en voedselproducten, werden over deze regenrivier vervoerd met zompen. Dat zijn houten platbodems, die hoeveelheden tussen de 10 en 15 ton goederen konden meenemen.

De zompen fungeerden in die tijd als vrachtschepen. Door de beperkte diepgang van 40 cm, waren ze uitermate geschikt om over de Vecht te varen. Dalfsen beschikte in die jaren over meer dan 70 schippers, die met zompen op de Vecht hebben gevaren. De Vecht was en is onlosmakelijk verbonden aan Dalfsen en de Vechtzomp is beeldbepalend voor de rijke historie van de Vecht en Dalfsen. De zomp is onderdeel van het DNA van Dalfsen.

Opstapvaarten

De bemanning van de Vechtzomp neemt u mee terug in de tijd. De gids vertelt enthousiast over de geschiedenis van de zompen en Dalfsen, terwijl u kunt genieten van de mooie omgeving. Om 1,5 meter afstand te waarborgen, kunnen er 6 passagiers mee op de zomp, daarom is er dit seizoen voor gekozen om per dag maar liefst vier rondvaarten van een uur organiseren. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk gasten genieten van deze leuke rondvaarten.

Data en vertrektijden opstapvaarten

De rondvaarten zijn op de volgende dagen:

Elke dag van de week van 18 juli t/m 16 augustus
Zaterdag en zondag van 22 augustus t/m 25 oktober
Om 10.00 en 11.30 uur vertrekt de Vechtzomp richting Vilsteren
Om 13.00 en 14.30 uur vertrekt de Vechtzomp richting Vechterweerd

In de herfstvakanties zijn er extra boottochten van maandag t/m vrijdag op 12 t/m 16 oktober en op 20 t/m 23 oktober om 13.00 en 14.30 uur

Duur: 1 uur

De opstapplek voor de Dalfser Vechtzomp is vlakbij de brug met de blauwe bogen, voor Grand Café De Fabriek.
U kunt uitsluitend online reserveren.

Wilt u de Vechtzomp graag exclusief huren voor uw gezelschap stuur dan een offerte-aanvraag formulier in met de gewenste datum.

 

Praktische informatie

Prijs pp: € 10
Kinderen t/m 12 jaar: € 7
Duur: 1 uur

Ook leuk voor u?

Kano-afzaktochten

 
Prijs pp: € 12 (€ 9,92 ex BTW)
Minimum deelname: 3 personen
Duur: 1,5 – 4,5 uur

Lees meer
Rondvaart Zwolle Blauwvinger

Rondvaart Zwolle

 
Prijs pp: € 10
Kinderen t/m 12 jaar: € 7,50
Duur: 14.00-15.00 uur

Lees meer