Vechtzomp, maak je keuze

Home » Vechtzomp

Vechtzomp, maak je keuze

Beleef de Dalfser Vecht op unieke manier! Geniet van de natuurlijke omgeving en beleef de historie van de Vechtzomp. Een door vrijwilligers gebouwde replica van de zompen die de 17e en 18e eeuw fungeerden als vrachtschepen.

Sluit je aan bij een opstapvaart , of huur de Vechtzomp exclusief af voor je gezelschap.

ZOMP 2

Over de Dalfser Vechtzomp

In 2019 is de Zomp officieel in de vaart genomen, nadat er maandenlang door vrijwilligers is gewerkt aan de bouw van de Vechtzomp op de werf in Enter. Op basis van historisch materiaal is een ware replica gerealiseerd. Het resultaat mag er zijn!

In de 17e en 18e eeuw bestond een levendige grensoverschrijdende handel van goederen via de Overijsselse Vecht tussen Duitsland en Nederland. Deze goederen, zoals Bentheimer zandsteen, hout en voedselproducten, werden over deze regenrivier vervoerd met zompen. Dat zijn houten platbodems, die hoeveelheden tussen de 10 en 15 ton goederen konden meenemen.

De zompen fungeerden in die tijd als vrachtschepen. Door de beperkte diepgang van 40 cm, waren ze uitermate geschikt om over de Vecht te varen. Dalfsen beschikte in die jaren over meer dan 70 schippers, die met zompen op de Vecht hebben gevaren. De Vecht was en is onlosmakelijk verbonden aan Dalfsen en de Vechtzomp is beeldbepalend voor de rijke historie van de Vecht en Dalfsen. De zomp is onderdeel van het DNA van Dalfsen. Lees meer over de Vechtzomp.

Enthousiaste gids

De bemanning van de Vechtzomp neemt je mee terug in de tijd. De gids vertelt enthousiast over de geschiedenis van de zompen en Dalfsen, terwijl je geniet van de mooie omgeving. Sluit je aan bij een opstap rondvaart of huur de hele Vechtzomp af. Maak hierboven je keuze.

Veelgestelde vraag

Wat onze klanten zeggen...

"Wij hebben erg genoten van de mooie vaartocht op de prachtige Vechtzomp. Het was een heel gezellige sfeer met de schippers en de verteller. De historie van het Vechtdal werd op een zeer boeiende wijze verteld en was erg interessant. Iedereen heeft er van genoten."

Joanne